fredag 11 april 2008

Tupplur blir anklur?

Det har diskuterats vilt i Ankeborg på senaste tiden. Ämnet på alla ankors näbbar är begreppet "tupplur" och dess vara eller inte vara. Ett ord som vissa anser väcka anstöt, medan andra tycker att ordet mest är förlegat och borde ersättas med det mer lämpliga "anklur".
Det var genom humorprogrammet Ankliv som diskussionen aktualiserades. I en scen så umgås en tupp och anka, och bråk uppstår när tuppen käftar emot ankan angående begreppen. Tuppen blir sedan galen, plockar ankan och slänger in honom i en vedugn.
I grannkommunen Tuppeboda så uteblev reaktionerna, men många av invånarna i Ankeborg kände sig förolämpade av sketchen.

"Rasistiskt"
Ankbert Anka är författare och fördjupar sig inom språkvetenskap, och han tycker att tupplur är ett missvisande begrepp.
- Jag förstår reaktionerna. Ordet kan ge negativa signaler för lättja och oföretagsamhet. Men varför känner sig ankorna förolämpade, och inte tupparna? frågar han sig. Han tillhör delen av motståndarna som helst vill få bort ordet helt ur Ankademiens Ordlista.
- Det behövs egentligen inget ekvivalent ord som ersätter det.

Anklur?
Många läsare har skrivit in till oss och tyckt till om att "anklur" är ett mycket vettigare ord. Signatur Anki tycker:
""Tupplur" är varken nedsättande eller föråldrat, men dock väldigt opassande för invånare i Ankeborg eftersom att majoriteten av invånarna är ankor."
"Jag är en anka, och således tar jag en anklur och inte en tupplur. Det säger väl sig självt?!"
skriver signatur Ankbjörn.
Svenska Ankademiens sekreterare Horace Ankdahl hälsar att han inte vill ge sig in i debatten eftersom att han anser den som fånig och tidsödande.

Ful Anka

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med Ankbert Anka med det att ordet borde inte bytas utan att det borde tas bort helt. Om det istället kommer heta "anklur" (vilket jag tycker är mer passande) så kommer det bara fortsätta att bli konflikter då en del vill ha kvar "tupplur". varför då riskera att mer ankor kommer bli kastade i vedugnar då tupparna är rasande? även om detta exempel inte hänt på riktigt kan det ske då tupparna nu vet hur man "blir av" med en anka.

Jag tycker alla ska enas om att ta bort ordet och istället vara snälla mot varandra!

Anonym sa...

heter det inte telefonlur?